10 lucruri pe care sigur nu le știi despre Lacul Ursu din Sovata

Cel mai mare lac helioterm din lume.

Iată 10 lucruri pe care sigur nu le știai despre Lacul Ursu: 

 1. Cel mai mare lac helioterm din lume. Lacul Ursu are o suprafață de 40.000 de metri pătrați, adâncimea de 18 metri și o salinitate medie de 250 de grame/litru. Fenomentul de heliometrie înseamnă că, la suprafața lacului se formează un strat izolator de apă dulce care păstrează căldura în apa sărată și în plus, împiedică iradierea căldurii în atmosferă. Aceste fenomen a fost descoperit în jurul anului 1900. Acest lucru i-a adus primul record mondial. „Acest fenomen de heliotermie face ca Lacul Ursu să fie cel mai important din Sovata, şi nu numai în Sovata, ci la nivelul Europei şi chiar a globului, este un fenomen unicat. Sunt foarte puţine lacuri care prezintă acest fenomen de heliotermie, Lacul Ursu fiind cel care are cel mai pronunţat efect (…) Lacul Ursu este cel mai important din staţiune nu numai din cauză că este cel mai mare, atât ca suprafaţă, cât şi ca adâncime, ci este cel mai important deoarece prezintă cel mai pronunţat fenomen de heliotermie. Fenomenul de heliotermie a fost cercetat, studiat intens de institutele de specialitate din ţară, un exponent care realizează o comasare a tuturor cercetărilor şi dau acceptul pentru a se putea folosi sau a nu se putea folosi un zăcământ mineral fiind Institutul Naţional de Balneologie, cu sediul în Bucureşti”, a declarat directorul SC Balneoclimaterica SA Sovata, Fulop Nagy Janos.
   
 2. Lacul Ursu din Sovata este cunoscut în toată Europa pentru proprietățile unice pe care le are.
   
 3. Numele de Lacul Ursu vine de la asemănarea cu o blană de urs fiind un magnet pentru turiștii care vin să viziteze zona Mureșului.
   
 4. E singurul lac natural căruia i se cunoaște cu exactitate data formării. Acest lucru i-a adus al doilea record mondial. Lacul Ursu s-a format în urma prăbușirii unei exploatări de sare, la data de 27 mai 1877. „La acea dată, 27 mai 1875, doi păzitori de sare adunau fânul, iar la 11:00 a venit o ploaie torențială care a luat fânul și a acoperit gaura respectivă, așa de perfect că și acum există Lacul Ursu. Viața lungă a lacului se datorează și acestui fapt că avem două pârâiașe foarte foarte slăbuțe”, spune Jozsa Andras, citat de Agerpres. Lacul s-a format la 27 mai 1875, la ora 11 fix.
   
 5. Lacul este cunoscut pentru faptul că tratează afecțiuni reumatice, endocrinologice și cardiovasculare. Nămolul de pe fundul lacului este folosit în mai multe tratamente.
   
 6. Lacul Ursu este singurul lac sărat înconjurat de o vegetație bogată, iar acest lucru se datorează solului vulcanic care s-a depus în timp. Masivul de sare care înconjoară lacul este acoperit cu argilă care fovorizează dezvoltarea fagilor, ulmilor, stejarilor, alunilor, carpenilor. De asemenea, în jurul lacul mai cresc aluni, meri, urzici, ghiocei, păpădii și rostopască. Acest fenomen i-a adus lacului al treilea record mondial.
   
 7. Fauna de la lacul Ursu este reprezentată de cocoși de munte, căprioare, mistreți și capre negre.
   
 8. Temperatura medie care se înregistrează la lacul Ursu în sezonul cald este de 18,5 grade Celsius, iar în sezonul rece scade sub -3,5 grade Celsius. Temperatura apei la sfârșitul lunii iunie, la adâncimea de 1,5 metri poate ajunge până la 50 de grade Celsius. În momentul în care se deschide sezonul de balnerație, straturile lacului se omogenizează și temperatura apei ajunge la 33-34 grade, urmând să se mai rănească în cursul lunii august.
   
 9. Scăldatul este permis doar în anumite perioade ale zilei și numai într-o parte a lacului. Așadar, turiștii care ajung la Lacul Ursu nu au voie să facă baie înaninte de ora 10:00 și după ora 18:00. Băile u trebuie să depășească 20-30 de minute pentru adulți, iar pentru copii 10-15 minute.
   
 10.  Rezervația ”Lacul Ursu și Arboretele de pe Sărături” se întinde pe 79 de hectare. Pe lângă Lacul Ursu, turiștii mai pot vizita alte patru lacuri: Aluniș, Roșu, Verde, Paraschiva și Mierlei.